fredag 30. desember 2016

Chili- og paprikamarmelade

Etter smaksprøve hos en kollega ble jeg inspirert til å lage dette selv. Dette er en marmelade laget av chili og paprika, og den er nydelig på blant annet ost. Oppskriften kom jeg frem til etter å søke på en rekke sider.I DIY-ånd har jeg igjenbrukt glass. Disse har det vært Fetaost i. Lokkene er sprayet med en matt sort spraylakk kjøpt hos Clas Ohlson.


Ingredienser

  • 100 gram renset rød paprika
  • 100 gram renset rød chili
  • 500 gram sukker
  • 4 gelatinplater fuktet i kaldt vann 
  • 4 desiliter 5 % eplesidereddik

Slik gjør du

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Rens chillien renses slik: skjær av stilken. Del chilien i to og skrap ut alle steinene. Bruk en kjøkkenvekt til å veie opp riktig mengde ferdig rensket chili. Hakk chilien i biter i en kjøkkenmaskin eller ved hjelp av en stavmikser. Dersom du ikke har noen av delene kan du også bruke en kniv til å hakke den opp i små biter.

Del paprikaen i to. Fjern stilk, frø og hinner inni. Hakk opp paprikaen og bland den med den opphakkede chilien.

Ha eplesidereddiken, sukkeret i en kjele med tykk bunn. Klem vannet forsiktig ut av gelatinplatene og legg gelatinen sammen med med det andre i kjelen. Kok forsiktig opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. 

Blandingen er ennå ganske flytende. Hell den over på rene og kokte glass. Skru på lokket. Siden jeg brukte glass med tette lokk, blir de tett og hermetisert. Når blandingen kjøles ned blir marmeladen tykkere og temperaturendringen gjør at glassene blir hermetisert.

Den ferdige marmeladen oppbevares kjølig. Sukkeret gjør at den er holdbar i flere måneder.

Prøv denne kombinasjonen: pepperkake, blåmuggost og chili- og paprikamarmelade. Nydelig!

1 kommentar:

Har du tips, ideer eller tanker som du vil dele? Legg igjen en liten kommentar: